Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Θησέας και τα "διόδια"

Ας ανατρέξουμε μερικές χιλιετίες πίσω στην Ελλάδα των ηρώων.


Όλοι γνωρίζουμε τον Θησέα στο πρόσωπο του Ήρωα που σκότωσε τον Μινώταυρο και έκανε πολλούς ακόμη άθλους. Ας δούμε και ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής του.

Στο τέλος της εφηβείας του, ο Θησέας έμαθε από τη μητέρα του, Αίθρα, την καταγωγή του και μπόρεσε να σηκώσει το βράχο και να βρει τα πράγματα που είχε κρύψει ο Αιγέας. Αμέσως ξεκίνησε να πάει στην Αθήνα για να γνωρίσει τον πατέρα του, αλλά όχι με πλοίο όπως του συνέστησε η προσεκτική πριγκήπισσα. Θέλησε να πάει από την ξηρά, την οποία λυμαίνονταν διάφοροι ληστές, προκειμένου να μιμηθεί κατά κάποιο τρόπο τους άθλους του Ηρακλή, τον οποίο είχε ως πρότυπο, αλλά και να εκκαθαρίσει τον δρόμο ως την Αθήνα από τους εγκληματίες.
Πραγματικά, κοντά στην Επίδαυρο συνάντησε τον Περιφήτη, γνωστό και ως «Κορυνήτη» από το σιδερένιο ρόπαλο που χρησιμοποιούσε για να σκοτώνει τους διαβάτες. Ο Θησέας κατόρθωσε να του το αρπάξει και να τον σκοτώσει με αυτό. Στη συνέχεια, στον Ισθμό της Κορίνθου, συνάντησε τον Σίνη τον «Πιτυοκάμπτη» (= αυτόν που λυγίζει τα πεύκα) ο οποίος έσχιζε στα δύο τα θύματά του δένοντάς τα ανάμεσα σε δύο λυγισμένα πεύκα. Ο Θησέας τον θανάτωσε με τον ίδιο τρόπο. Στις Σκιρωνίδες Πέτρες, τη σημερινή Κακιά Σκάλα, αντιμετώπισε τον ομώνυμο ληστή, τον Σκίρωνα, που ανάγκαζε τους περαστικούς να του πλένουν τα πόδια, οπότε καθώς εκείνοι ήταν σκυμμένοι τους κλοτσούσε και τους έριχνε στο γκρεμό, όπου τους έτρωγε μία τεράστια χελώνα. Ο Θησέας τον έριξε στο γκρεμό. Προχωρώντας στην Ελευσίνα, ο ήρωας πάλεψε με τον Κερκύονα, που σκότωνε τους διαβάτες πνίγοντάς τους με ένα ισχυρό εναγκαλισμό, και τον θανάτωσε χτυπώντας το κεφάλι του στη γη. Τέλος, στον Κηφισό εξόντωσε και τον Πολυπήμονα, τον πατέρα τουΣίνη, γνωστότερο ως «Προκρούστη» επειδή εξαπατούσε τους ταξιδιώτες και τους παρέσυρε στο σπίτι του, όπου τους εξάρθρωνε τα πόδια ή τους τα έκοβε με πριόνι για να τους «ταιριάξει» στο κρεβάτι του. Μετά από όλα αυτά, ο Θησέας δέχθηκε κάθαρση από τους γιους του Φυτάλου στα νερά του Κηφισού για τις δολοφονίες όλων των ληστών, ώστε να αντικρύσει για πρώτη φορά τον πατέρα του ως εξαγνισμένος ήρωας.

Ας επιστρέψουμε στη σημερινή εποχή


Πολλές δεκάδες ληστόδια έχουν στηθεί για να μην επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση μας στην Ελλάδα.
Σε αυτοκινητόδρομους οι οποίοι έχουν πληρωθεί από τους παππούδες μας τους γονείς μας και από εμάς τους ίδιους, έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες προκρουστών, σίνηδων, σκιρώνων και περιφητών....
Αυτοί με τη σειρά τους Δεν αφήνουν τους περαστικούς να περάσουν χωρίς το ανάλογο αντίτιμο. Οι ζωές που χάνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο Εκατοντάδες!! Οι τραυματίες και οι ανάπηροι Χιλιάδες....
Αρκετά με το φόβο της Δημοκρατορίας που επιβραβεύει τους ληστές. 
Αρκετά με την έννομη τάξη που βοηθά τους ληστές και τρομοκρατεί τους περαστικούς.
Ο Θησέας είναι εμείς! 
ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου